جابر صخراوی، زندانی سیاسی عرب، پس از تحمل ۱۱ سال حبس، روز سهشنبه ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ از زندان شیبان احواز آزاد شد.
او فارغالتحصیل مهندسی کامپیوتر و اهل کوی علوی شهر احواز است. صخراوی در ۴ فروردین ۱۳۹۳ در خیابان خشایار این شهر بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات احواز، که یکی از مخوفترین بازداشتگاههای امنیتی در ایران محسوب میشود، منتقل شد.
بر اساس اطلاعات منتشرشده از سوی نهادهای حقوق بشری، جابر در همان فروردین ۱۳۹۳، در دوران بازداشت موقت و بازجویی، دچار سکته مغزی و به بیمارستان منتقل شد، اما با این وجود، پس از مدتی، دوباره برای بازجویی به بازداشتگاه وزارت اطلاعات احواز بازگردانده شد. طبق گزارش مذکور، یک سمت بدن او «فلج» شده بود.
جابر که مبتلا به بیماری «اماس» نیز است، حدود سه ماه بعد به زندان کارون احواز منتقل شد. به گفته یکی از همبندیهای سابقش: «در دوران بازداشت در اداره اطلاعات احواز، بیماری اماس جابر شدت گرفت. وقتی او را به زندان کارون آوردند، وضعیتش بسیار وخیم بود. قادر به ایستادن نبود و مانند یک کودک، چهار دست و پا راه میرفت. بینایی او نیز دچار مشکل شده بود.»
صخراوی اواخر اردیبهشت ۱۳۹۴، در حالی که همچنان در زندان کارون در بازداشت موقت به سر میبرد، از سوی شعبه ۴ دادگاه انقلاب احواز، به ریاست «قاضی شعبونی»، به ۱۴ سال و ۶ ماه زندان محکوم شد. اتهام او «محاربه» عنوان شده بود. این حکم بعدها در شعبه ۱۶ دادگاه تجدیدنظر، به ریاست «سعید کوشا»، به ۱۲ سال و ۵ ماه حبس تبدیل شد.
با وجود بیماری اماس، سکته مغزی و مشکلاتی مانند «ورم بیضهها»، «درد کلیه و مجاری ادرار»، مسؤولان زندان و مأموران امنیتی با مرخصی او مخالفت میکردند و عوامل زندان نیز مسؤولیت تهیه داروهای او را بر عهده نمیگرفتند. به گفته یکی از منابع مطلع:«با اینکه خانوادهاش داروهایش را تهیه میکردند، مسؤولان زندان بارها کارشکنی کرده و مانع ورود داروها شدهاند.»
همچنین، این منبع فاش کرد که «جابر در برههای متوجه شد که بهداری زندان داروهای او را تعویض کرده و به جای آن، داروهای آرامبخش یا خوابآور به او داده است. این موضوع آسیب زیادی به او وارد کرد و پس از اعتراض، باوجود بیماری و مشکلات حرکتی، چندین بار مورد ضربوشتم قرار گرفت.»
سازمان احوازی برای دفاع از حقوق بشر، ضمن ابراز نگرانی شدید نسبت به نقض گسترده حقوق بشر در اقلیم احواز، اعلام میدارد که بازداشت و زندانی کردن فعالان سیاسی عرب، همراه با شکنجه و رفتارهای غیرانسانی، نقض آشکار قوانین بینالمللی و حقوق اولیه بشر است.
زندانیان سیاسی عرب، در شرایطی غیرانسانی نگهداری میشوند و از حقوق اساسی خود، از جمله دسترسی به درمان و محاکمه عادلانه، محروم هستند. شکنجههای فیزیکی و روانی، حبسهای طولانیمدت، و تبعیض سیستماتیک علیه زندانیان عرب، نمونهای از سیاست سرکوبگرایانهای است که علیه مردم احواز اعمال میشود.
سازمان احوازی دفاع از حقوق بشر از سازمان ملل متحد، شورای حقوق بشر و تمامی نهادهای بینالمللی مدافع حقوق بشر میخواهد که نسبت به نقض گسترده و سیستماتیک حقوق بشر که در خصوص «جابر صخراوی» صورت گرفته واکنش نشان دهند و از تکرار آن نسبت به دیگر زندانیان دربند، جلوگیری نموده و برای آزادی تمامی زندانیان سیاسی اقدام فوری انجام دهند. همچنین، ما بر لزوم پایان دادن به شکنجه، رعایت حقوق زندانیان، و به رسمیت شناختن حقوق مردم احواز تأکید داریم.